Epäonninen syksy

Puolen vuoden kirjoitustauon aikana mulle kerkesi tapahtua yhtä ja toista – ja mukaan mahtui tietysti myös loukkaantuminen.

Kaikki alkoi, kun matkusti Islantiin syyskuun alussa. Jo heti ensimmäisinä reissupäivinä mun lonkka tuntui oudolta, mutta ajattelin sen johtuvan äkillisestä runsaasta istumisen määrästä ja uusista kengistäni. En siis todellakaan mistään vakavasta. Reissu sujui kuitenkin suhteellisen kivuitta, mutta oireilu jatkui palattuani kotiin ja mun kävely vaikeutui päivä päivältä.

Kun en enää treeneissä uskaltanut mennä raskaan kyykkytangon alle tiesin eikä tilanne parantunut lainkaan tiesin, että oli aika ottaa selvää mikä jalkaa oikeasti vaivasi. Päästessäni ortopedin vastaanotolle kävely sattui jo niin, että teki mieli itkeä. Lonkan epäiltiin olevan tulehtunut, joten lähdin vastaanotolta särkylääkeresepti yhdessä kourassa ja kaiken varalta lähete magneettikuvaan toisessa.

Vaikka tilanne ei särkylääkkeillä helpottunut, järkytyin silti magneettikuvien löydöksestä: mun reisiluun päässä oli rasitusmurtuma.

Itketti ja suututti niin paljon. Jo toinen jalkavamma parin vuoden sisään! Oikeastaan tää rasitusmurtuma oli mitä todennäköisemmin seurasta juuri aiemmasta vammasta ja sen aiheuttamasta asentovirheestä..  ja sen yhdistämisestä kovaan voimaharjoitteluun.

Parantumisprosessiin vaadittiin vain yksi hoitokeino ja se oli kolmen kuukauden lepo, jonka aikana en saanut rasittaa mun jalkoja. Siinähän mä en onnistunut ihan täysin, mutta onneksi jalka rupesi paranemaan tosi hyvää tahtia! Onneksi sain kuitenkin käydä treenaamassa yläkroppaa ja kolmen kuukauden aikana teinkin hyvällä tahdilla uusia ennätyksiä niin penkkipunnerruksessa kuin pystypunnerruksessakin. Ja taispa vatsalihaksetkin saada lisää voimaa 😉

Nyt kolmen kuukauden lepo on ohi ja nyt saan jo luvan kanssa taas kyykkäillä, juosta ja vetää maasta. Niiiiin kivaa! Treenimotivaatio on siis kohdallaan ja musta on tavallaan tosi kiva aloittaa ihan ”alusta” ja alkaa rakentamaan kuntoa hyvällä tekniikalla. Maltilla on kuitenkin aloitettava ja varmistettava vielä ammattilaisten käsittelyssä, että jalan asento on varmasti oikea – en nimittäin millään halua käydä enää läpi kolmatta jalkavammaa.

Että näin täällä. Loukkaantumisesta vahvempana selvinneenä ja innolla uusia treenihaasteita odotellessa – ja tälle vuodelle ainut tavoite treenien suhteen on pysyä ehjänä.

Mites teillä, ootteko pysyneet terveenä? Ja onko teillä jotain tavoitteita uudelle vuodelle treenien suhteen? 

Xoxo,
Aino


Päivittäistä inspiraatiota ja oivalluksia mun muissa kanavissa:
IG @makelaino
FB RAWinto

4x mukavampi juoksu

Kuten eilen lupasin, niin tänään on juttuvuorossa on yks mun lemppareista: juoksu!

Niin, ehkä tän kirjottamisen sijaan niitä juoksulenkkejäkin pitäis alkaa taas harrastamaan, kun omaan ekaan puolikkaaseen on enää aikaa se vajaa kolmisen viikkoa.. Mutta mun on ihan pakko tunnustaa, että crossfit on vieny mut taas ihan mennessään ja mut löytää nykyään varmemmin boxilta hikoilemasta entä lenkkipoluilta hölkkäämästä 😛

Tavoite

Lupaan kuitenkin kunnostautua ja käydä huomenna aamusta juoksemassa viikon ensimmäisen lenkin. Ainakin tätä juttua kirjottaessa mulle nousi elävästi mieleen, kuinka siistiä se juoksukin on! Kuinka hyvältä tuntuu, kun keuhkot on täynnä raitista ilmaa ja naama hohkaa punaisena edorfiinien ryöpytessä tehokkaan juoksuspurtin jälkeen.

Vaikka juoksu mielletään helpoksi liikuntamuodoksi juuri sen vuoksi, että ”ei tarvi muuta kuin vetää lenkkarit jalkaan” niin mä oon huomannut, että se jos jokin on varsinaista välineurheilua. Siis mitä tulee siihen, kuinka paljon juoksunautintoa voi lisätä pienillä, yksittäisillä tekijöillä. Ja ne tekijät esittelenkin teille nyt:

On-running cloudsufer

 • Kengillä on väliä. Mulla oli vielä alkukeväästä paljon ongelmia juoksussa, etenkin pohkeiden kipeytymisen suhteen, ja löysinkin suurimman syyn niiden vihoitteluun mun kengistä. Asian kanssa tuskaillessa mulle suositeltiin juoksukengiksi On-Running Cloudsurfereita ja meidän tarina olikin sitten rakkautta heti ensiaskelilla.

  Cloudsurfereissa on iskuvaimennus sekä poikki- että pystysuunnassa, mikä on tosi hyvä mun jalalle. Mun jalkojen kuormitus on helpottanu tosi paljon, kun askel rullaa kevyesti jalkojen alla – ihan parhaat kengät ikinä! Mulla on itsellä lievä pronaatio, mutta nää neutraalit kengät on sopinu mulle tosi hyvin ja pitäny mun juoksutekniikan tosi siistinä.

ShockAbsorber, juoksu

 • Maksimoi mukavuus tukevilla urheiluliiveillä. Mä tutustuin vajaa vuosi sitten ShockAbsorbereihin, kun sain ensimmäiset liivit testattavaksi, enkä oo sen jälkeen voinut edes harkita enää muiden urheiluliivien käyttöä.. Vaikka en oo mitenkään isorintainen, niin silti pienikin hölskyminen tuntuu epämukavalta. Shockit pitää kuitenkin paikat varmasti tuettuna 🙂

  En oo itse mikään liiviekspertti, mutta rintojen tukeminen estää mm. liiallista venymistä ja kudosvauroita sillä herkässä rintarauhaskudoksessa ei oo ollenkaan lihaksia. Shock Absorberin urheiluliivit vaimentaa tärähdyksiä tutkitusti jopa 78%:sti minkä takia ne on varma ja turvallinen valinta.

kompressio, juoksu

 • Kompressio. Käytän kompressiosäärystimiä/sukkia sekä a) juoksun aikana että b) satunnaisesti iltaisin palautumisen tukena. Kompression idea on sen kyvyssä lisätä painetta kudoksessa mikä saa kuona-aineet liikkumaan nopeampaa verenkierron tehostuessa mikä antaa raajoille enemmän energiaa. Samalla se parantaa lihasten toimintaa ja kuona-aineita poistaen vähentää sekä turvotusta että ehkäisee kramppeja suorituksen aikana!

  Aikoinaan käytin myös kompressiotrikoita – ne oli mulla niin kovassa käytössä, että onnistuin kuluttamaan ne puhki.. Ja nyt oon miettinyt ostavani puolikkaalle uudet – jospa edes sen tehokkuutta lisäävä mielikuva sais mut juoksemaan vähän nopeampaa? 😉

Juoksu, magnesium, wildnutrition

 • Magnesium. Pohjeongelmista kärsiessä te lukijat muistutitte mua magnesiumin riittävästä saannista – kiitos siitä. Ja aikalaila heti sen jälkeen sainkin testiin WildNutritionin uusia vallankumouksellisia ravintolisiä, mm. magnesiumia.

  WildNutritionit ei oo mitään tavallisia ravintolisiä, vaan itseasiassa niinkuin ruokaa: ne on 100% ravintoa sillä niiden sisältämät ravinteet on saatu aikaan ravinnossa rikastuttamalla. Elimistö siis tunnistaa ne ravintona ja näin ollen osaa käyttää ne paremmin hyväksi jolloin ne imeytyy kehoon jopa 98%sti ja juuri sinne, missä keholla on niille tarvetta.

  Itse magnesium on tosi tärkeää urheilijoille ja etenkin kestävyyslajeja harrastaville, sillä sen puute voi aiheuttaa kramppeja ja aineenvaihdunnallisia häiriöitä. Itseasiassa magnesiumin puute on ilmeisen yleistä suomalaisilla, joten itse suosittelen sitä ravintolisänä lähes jokaiselle joka multa erehtyy asiasta kysymään – se on niin tärkeää, että sen saannista kannattaa oikeasti pitää hyvää huolta 🙂 Se myös nopeuttaa palautumista, myös hermoston tasolla, ja voi parantaa unenlaatua.

Onko teillä mulle mitään hyviä juoksuvinkkejä näiden lisäksi, mitä kannattais huomioida ja mistä ois hyvä pitää erityisesti huolta? 

Allekirjoitus

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa