Pätkäpaaston ruokapäiväkirja

Muistatteko, kun kerroin teille alkuvuodesta uudesta rakkaudestani pätkäpaastosta? Ja nyt vielä pari kuukautta myöhemminkin olen edelleen ihan myyty ja en voi muuta, kuin suositella lämpimästi jokaista kokeilemaan ”pätkistä” – varsinkin jos haluaa nauttia energisestä, kevyestä ja tehokkaasta olosta päivästä toiseen ja ennenkaikkea helpottaa arkeaan huomattavasti!

Sain silloin, ja itseasiassa edelleenkin, useampia toiveita ruokapäiväkirjasta sillä monesta tuntui mahdottomalta että saisin syötyä kaikki päivän tarvittavat kalorini neljän/kuuden tunnin aikaikkunassa. Uskokaa tai älkää, se on helpompaa kuin luuliskaan! Ja siitä onkin todisteena ruokapäiväkirja kahdelta eri päivältä.

Ja jätän tästä nyt pois kaikki lisäravinteet, viherjauheet sun muut sellaiset sekoittamasta sillä en edes laske niitä mitenkään mun päivän energiamääriin 🙂

”Aamupala” klo 14
 Smoothie: kokonainen avokado, 200g mustaherukoita, annos proteiinijauhetta, 2 rkl kookosöljyä
– Päälle runsas ruokalusikallinen parapähkinätahnaa (seleeniä!) ja kookoshiutaleita

Välipala klo 15
– Chiavanukas: 5 rkl chiasiemeniä, 4 rkl kookosmannaa, annos proteiinijauhetta, loraus MCT-öljyä, 3 dl suklaa-kookosjuomaa

Illallinen klo 17:30
Kurpitsansiemenleipiä kookosöljyllä, avokadolla ja yrteillä
– Kokonainen bataatti, kvinoa-linssipataa (+ ruokalusikallinen gheetä), kurkkua, salaattia, yrttejä ja loput avokadosta
– Itsetehtyä ”bulletproofjäätelöä” + 2 dl marjoja

 

Aamupala klo 14
– Kurkumalatte (kurkumaa, mustapippuria, kardemummaa + 2 rkl kookosmannaa, 1 rkl gheetä, 1 rkl MCT-öljyä, 2 rkl heraproteiinia)

Välipala klo 15:00
– 400g muikkuja, 4 rkl luomuvoita, avokado +  salaattia, kurkkua, parsakaalia ja papuja
– noin 50g raakasuklaata
+ litra suklaista kookosjuomaa pitkin päivää seuraavan tunnin ajan

Iltapala klo 17:45
– Avokado + suolaa
– Basmatiriisiä, mungopapuja, sieniä, fenkolia, kesäkurpitsaa (siis kitcharia+ ruokalusikallinen kirkastettua voita ja kourallinen kurpitsansiemeniä
– 2 omenaa ja 2 rkl manteleita kookosöljyssä ja kanelissa paistettuina

Pätkäpaastossa syömisten suhteen on huomioitava myös se, että energiankulutus laskee sillä ruoansulatus ei ole jatkuvasti käynnissä. Eli jos normaalisti kulutus on vaikka se 2500 kcal ja on tottunut syömään sen verran, on hyvä tarkistaa todellinen kulutus pätkäpaastolle siirtymisen jälkeen 🙂

Brunssi

Kysyttävää, ajatuksia, mietteitä?

Jos yhtään kiinnostaa niin kannattaa ehdottomasti kokeilla pätkäpaastoa! Mä oon niin fiiliksissä, kuinka paljon enemmän mulla on energiaa ja etenkin aikaa, kun ei tarvi kokoajan syödä 🙂 Ja kuten jo eilen totesin niin alkuvuoden aikana oon uusinut omia ennätyksiäni voimapuolella eli mietteet siitä sopiiko tää rankan treenaamisen kanssa yhteen on turhaa – kaikki kyllä luonnistuu, kunhan vaan suunnittelee fiksusti ja muistaa keskittyä palautumiseen huolella!

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

Oikeanlainen ruokavalio

Oikeanlainen ruokavalio

Multa kysytään aika usein ”mitä mun pitäis syödä” -tyyppisiä kysymyksiä. Tiedättekö, että siihen kysymyksen on ihan hirveän hankala vastata sillä ajan myötä oon tullut siihen tulokseen ettei siihen kysymykseen ole yhtä ainoaa selkeää vastausta.

Toki on olemassa fiksuja ohjenuoria, joita itsekin tykkään noudattaa ja jos terveellisen ruokavalion tiivistäis pähkinäänkuoreen sanoisin sen olevan tasapainoinen, värikäs ja monipuolinen sisältäen paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja sekä vähän (tai mielellään ei ollenkaan) prosessoituja elintarvikkeita, eineksiä ja lisättyä sokeria.

Kuitenkin tuohon haarukkaan mahtuu jos jonkinnäköistä ruokavaliota ja viritelmää, joten mikä niistä sitten on oikein? Elämäntapamuutoksen ja ruokaremontin keskellä pää voi helposti  mennä sekaisin kun netti on pullollaan ihmisten hienoja muutostarinoita, jotka neuvovat tekemään ehkä jopa täysin päinvastaisia asioita.

Oikeanlainen ruokavalio

Mikä sitten määrittää sen, mikä on sulle oikeanlainen ruokavalio? Se riippuu hyvin pitkälle aineenvaihdunnasta, kehotyypistä, elämäntyylistä ja tavoitteista. Mä olen itsekin kokeillut ja syönyt viimeisten vuosien varrella eri tyylejä kokeillen ja edelleenkin se jatkuvasti elää ja vaihtelee.

Oon itse oppinut kuuntelemaan mun kroppaa ja antamaan sille sen mitä se milloinkin tarvitsee – ja se lieneekin se optimaalinen tilanne, johon kannattaa pyrkiä. Silloin kun keho on tasapainossa, myös ruokahalu ja -himot pysyy aisoissa sekä paino hallinnassa – puhumattakaan vireystasosta, joka on pääsääntöisesti kohdillaan. Silloin yksittäisillä valinnoilla voi halutessaan myös ”hifistellä” ja viedä hetkittäin suorituskykyään juuri toivottuun suuntaan!

Kun ruetaan tekemään muutoksia ruokavaliossa, etenkin radikaaleja, kroppa yleensä reagoi alussa aika voimakkaastikkin. Aineenvaihdunta vilkastuu, nesteet katoaa ja olo on energinen! Se ei kuitenkaan kestä ikuisuuksia vaan kehon sopeutuessa siitä olotilasta tulee ”normaali” ja aineenvaihdunta tasoittuu normaalille tasolleen.

Ruokapäiväkirja

Ruokavaliomuutoksia tehdessä ei kannatakkaan ajatella noita hetkittäisiä, ”multa tippui 5kg viikossa!”, tuloksia vaan ennemminkin miettiä mikä on pidemmän päälle parasta – sekä painonhallinnan että terveyden kannalta. Siihen ei kuulu ääripäästä toiseen hyppiminen tai minkään ravintoaineiden välttäminen.

Jokaisessa terveellisessä, tasapainoisessa ruokavaliossa on olennaisena osana niin hiilihydraatteja, proteiinia kuin rasvaakin.

Mitä tulee kaloreiden laskemiseen, niin siihen en kannusta ketään. Se johtaa helposti liian pakonomaiseen suhteeseen ruoan kanssa, jolloin jokainen suupala punnitaan ja analysoidaan. Toki on ihan hyvä osata edes jotenkin hahmottaa kuinka paljon mistäkin saa energiaa ja vaikka aluksi laskea joillekkin aterioille energiamääriä tai noudattaa valmiiksi suunniteltua ruokavaliota, mutta siitä on hyvä vierottautua ennenkuin tilanne menee liian pitkälle.

Marjapiiras -pannukakku

Kirjoitin viime viikolla postauksen hormonitoiminnasta ja huomasin, kuinka moni painii niiden ongelmien kanssa. Haluankin muistuttaa (etenkin nuoria!), että hormonit rakastavat tasapainoista, puhdasta ja terveellistä, ravinteikasta ruokaa joka ravitsee kehoa – siitä huolta pitämällä voitte ennaltaehkäistä monia ongelmia 🙂

Tän ”fitnessbuumin” myötä korokkeelle noussut proteiinimäärien kyttääminen saa helposti ruokavalion rasva- ja/tai hiilaripitoisuudet laskemaan liian alas mikä on vaarallista juurikin hormonien kannalta – ja on hyvä muistaa, että ne vaikuttaa myös mm. aineenvaihduntaan sekä rasvan varastoitumiseen kehossa.

Brunssi

Kuten jo totesin, oma ruokavalioni elää jatkuvasti lähinnä elämäntilanteiden ja ns. tavoitteiden puolesta. Viimeaikoina olen suosinut rasvapitoisempaa ruokavaliota erään terveydellisen seikan  (kerron tästä lisää myöhemmin) vuoksi, kun taas kesällä liikkuessani päivittäin todella paljon oli hiilarit paljon suuremmassa osassa.

Nyt kun olen ollut kipeänä, on ruokahalu ollut hieman kadoksissa. Sokeriton syyskuu on toivotusti onnistunut vähentämään multa naposteluja, mikä olikin omalla kohdallani sen tavoite, ja syöminen onkin ollut viimeaikoina paljon säännöllisempää. Ja koska te tykkäsitte ruokapäiväkirjoista ja satuin eilen kuvaamaan lähes jokaisen suupalani saatte nyt tutkailla mun eilistä ruokapäiväkirjaa:

Oikeanlainen ruokavalio

Aamulla ensimmäisenä psylliumgeeli-shotti ja maitohappobakteerit sekä B12-vitamiinia. Sen perään litra huoneenlämpöistä vettä, jossa mukana viherjauhetta, rakkolevää, MSM:ää, C-vitamiinia ja seleeniä.

Aamupala klo 10

Kvinoa-amaranttipuuro vanilja riisiproteiinilla ja kirkastetulla voilla höystettynä ja kurkumalla, kardemummalla ja mustapippurilla maustettuna. Päällä omenaa sekä kurpitsan- ja auringonkukansiemeniä.

Aamupalan jälkeen D-vitamiini ja ruokalusikallinen Udo’s öljyä.

Oikeanlainen ruokavalio

Lounas klo 14:30

Kulhollinen kasvissosekeittoa pinaattipestolla ja siemenillä. Lisäksi kaksi kesäkurpitsasämpylää, puolikas avokado ja kokonainen avomaan kurkku.

Lounaan jälkeen litra viherjauhetta ja lisää C-vitamiinia + kurkumakapseli.

Oikeanlainen ruokavalio

Välipala klo 18:15

Kesäkurpitsasämpylä kookosöljyllä, avomaan kurkku, omena ja muutama taateli.

Oikeanlainen ruokavalio

Iltapala klo 21:00

Suklaiset proteiiniletut avokado-taatelisuklaamoussella höystettynä (ahh nam!).

Illalla vielä mukillinen kuumana höyryävää reishiä, lämmin triphala-shotti ja pari magnesiumkapselia.

*****

Myönnän itsekkin, että eilisen ruokailut jäi hieman vajaaksi – tosin toisaalta oon onnellinen, että sain edes noin paljon syötyä. Mulla harvoin on muutenkaan nälkä jos en pääse treenaamaan ja eilen vielä kipeänä tuli nukuttua pitkään sekä otettua päälle vielä päikkärit lounaan jälkeen, joka oli todella täyttävä.

Katsotaan, josko ensi viikolla saisin teille sellaisen sellaisen treenipäivän ruokapäiväkirjan nähtäväksi – rankat treenit nimittäin vaatii kaveriksi sille optimaaliset eväät sekä ennen että jälkeen harjoituksen 😉

Allekirjoitus

PSST… Teidän toiveesta tuun julkaisemaan reseptit blogin puolella!

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa