Miten vastoinkäymisistä selviää?

Kerroin tuossa viime viikolla mun elämäntapamuutoksesta – matkasta joka alkoi aikalailla viisi vuotta sitten ja joka on jatkunut tähän päivään asti – yhtä haastattelua varten ja tästä koko taipaleesta jutellessa mä tajusin ettei tää homma oo mitenkään ihan helppoa. Klisee ”ainoa pysyvä asia on muutos” pitääkin mun kohdalla erittäin hyvin paikkaansa 😉

Saattaa vaikuttaa, että monet jutut on mulle ”itsestäänselvyyksiä” ja oonkin jakanut teille paljon vinkkejä mun oman elämäni kautta siitä miten omaa elämänlaatuaan voi parantaa ja voida paremmin. Ne kaikki on ollut pieniä juttuja, joita oon oppinut ja sisäistänyt mun arkeeni yksitellen. Mutta silti mä opin itsekin jatkuvasti uutta ja kohtaan edelleen haasteita, jotka on varmasti monelle teillekkin tuttuja ja sellaisia, jotka on välillä saanut olon tuntumaan vähintääkin epätoivoiselta.

Mulla on vuosien aikana ollut ylikuntoa, häiriöitä niin hormonitoiminnassa kuin ruoansulatuksessaki ja onhan tässä jalkakin on murtunut (ja saanut osakseen kolme hoitovirhettä..) unohtamatta sitä, kuinka kaiken fyysisen lisäksi mulla ollut aina välillä henkisestikkin haasteellisia aikoja.

En oo siis eläny näitä vuosia oppikirjan mukaisesti, enkä elä nytkään. Mutta oon tehnyt aina parhaani tilanteeseen ja olosuhteisiin nähden – ja se on se, mikä riittää.

Elämä ei ookkaan pelkkää syömistä ja treenaamista, vaan kokoajan on läsnä niin paljon enemmänkin! On työ, perhe, lapset, matkustelu, opiskelu, loukkaantumisia, kiirettä, stressiä, lemmikkejä, sukulaisia, harrastuksia.. Sen takia mä en tykkääkkään mistään kuureista tai kielloista – mitä sitten tapahtuu, kun elämä muuttuu tai eteen tulee jonkinlainen vastoinkäyminen?

Tietysti silloin kun tehdään tavoitteellisesti töitä jonkin asian eteen on ymmärrettävää, että sen priorisoi kaiken muun edelle ja se myös vie vauhdilla eteenpäin. Kuitenkin mun mielestä on tärkeämpää luoda ymmärrystä siitä mitä tekee ja miksi sen sijaan, että tekis paljon kaikkea kerralla mikä varmaan osaltaan myös luo omanlaisia ”suorituspaineita” mikä syö puolet kaikesta hauskuudesta vaikka toisaalta ymmärrän myös sen, kuinka osa ihmisistä saa siitä myös suurta nautintoa.

Mutta isompi kysymys onkin, että jaksaako sellaista pitkään? 

Tavoite

Syvempi ymmärrys luo vahvempaa motivaatiota sekä auttaa tekemään päivittäin niitä pieniä hyviä tekoja itselleen, ja niistä pienistä puroista muodostuukin se suuri virta. Näin ne tavat myös juurtuu meihin ja ne kulkee helpommin mukana arjessa, tapahtuipa mitä tahansa 🙂 Ja mä uskonkin, että meille tavan tallaajille se on paljon järkevämpää ja motivoivempaa kuin liiallinen yrittäminen.

Ja kun ne hyvät tavat juurtuu ”omaan ytimeen” ei niistä edes pääse kovin helpolla eroon 😉 Mä en enää edes osaa kuvitella millainen tilanne tulis vastaan, että mä palaisin takaisin entiseen – sillä oikeastaan sitä entistä ei enää ole vaan tää kaikki mitä teen ja miten elän on osa mua enkä usko sen lähtevän musta kulumallakaan pois.

Eikös se oo kuitenkin se sellainen ideaali tilanne? Ettei se terveellinen elämä olis mikään suoritus joka lopetettais kesken vastoinkäymisten tullessa kohdalle? Jos huomaat kauppareissun jälkeen huomaat yhden kananmunan menneen rikki kotimatkalla, niin tuskin heität koko kennoa menemään: samalla tavalla arjessakin joskus tulee syötyä jotain ”mitä ei pitäisi” tai jätettyä treeni välistä, mutta se ei kuitenkaan pilaa kokonaisuutta. Siis ellei me itse anneta sen tehdä niin 🙂

Voiko kaikkia miellyttää?Kuvat minusta: Kata

Mulla on ollut ajanjaksoja, jolloin oon voinut keskittyä 100% treenaamiseen ja syömiseen. Mä tiedän, että jos haluaisin voisin tehdä sen saman nytkin – mutta mä haluan tällä hetkellä niin paljon kaikkea muutakin. Saan treeneistä rutkasti hyvää mieltä ja iloa, aivan kuten fiksuista ruokavalinnoista terveyttä ja energiaa – ne parantaa mun elämänlaatua ja saa mut nauttimaan elämästä enemmän. Siis siitä kaikesta muusta, mikä tapahtuu kaiken sen ympärillä <3

Niinpä mä suosittelenkin, että isojen muutosten sijaan kannattaa keskittyä opettelemaan viikossa tai kuukaudessa yks juttu joka saa sut voimaan paremmin. Oli se sitten aamulenkki tai viherjuoma, päivittäinen meditaatiohetki tai fiksumman unirytmin opettelu – sä päätät, sillä sä itse tiedät mikä sulle on tärkeää 🙂

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

21. Onnistumisen merkit

Tammikuu alkaa olemaan jo voiton puolella ja kuin ihmeen lailla ollaan saatu kuluneella viikolla nautiskella kauniista auringontäyteisistä päivistä, jotka muistuttaa että kevät on täällä ihan kohta. Ihanaa! Pieni toivo pimeyden selättämisestä nostattaa aina mielialoja ja motivaatiota eteenpäin sekä muistuttaa siitä, että aika menee aina eteenpäin – haluttiinpa me sitä tai ei.

Aika tuo aina mukanaan muutoksia ja muutokset ei aina oo helppoja. Varsinkaan mitä tulee elämäntapamuutoksiin – niissä toki vahva motivaatiota ja päättäväisyys on aina iso plussa. Mutta universumilla on aina tapana testata meitä ja asettaa meidän tielle koettelemuksia, jotta kyseenalaistettais omia valintoja ja löydettäis se aito sisäinen motivaatio.

Ollaanko tosissaan varmoja siitä mitä halutaan? Onko tää tie oikea juuri mulle, juuri nyt?

Aino

Muutokset ei tapahdu hetkessä eikä ne tule yksin. Onneksi niihin kuluu aikaa sillä silloin myös meidän pääkopalla on mahdollisuus pysyä perässä ja pitää meidät järjissämme. Mulle se onkin aina ollut se vaikein kohta kaikissa pyörteissä mihin elämä on mut heittänyt

Lauantain kunniaksi ei kuitenkaan heittäydytä täysin vakavaksi, vaan haluan jakaa teille vielä muutamia ajatuksia ja pieniä vastoinkäymisiä jotka on varmasti jossain vaiheessa osuneet monen sellaisen tielle joka on aloittanut terveellisemmän elämän:

  • Kaikki tulee naamasta läpi. Finnit ja kirkkaina loistavat näpyt ei oo kenenkään naisen suosikkeja, mutta kun puhdistetaan ruokavaliota, aletaan hikoilla enemmän tai vaikkapa aloitetaan luonnonkosmetiikan käyttö on tälläinen pieni ”puhdistusreaktio” täysin luonnollinen. Se on itseasiassa erittäin hyvä merkki siitä, että kehosta ja kudoksista puhdistuu kuonaa ulos 🙂 Olemalla säntillinen ja maltillinen se menee ohi parissa viikossa – kuitenkin kannattaa muistaa, että jos kroppa on kovinkin herkkä niin satunnaisista viikonlopun herkkupäivistä voi tulla alkuviikoksi ylläreitä kasvoille.
  • Nälkä. Näläntunne ei oo aina kiva, mutta sekin on hyvä merkki! Kun aktiivisuus lisääntyy ja ruoan laatu paranee niin myös aineenvaihdunta rupeaa toimimaan jouhevammin – ja silloin luonnollisesti keho myös tarvitsee energiaa, ja pyytääkin sitä 🙂
  • Lihaksiin sattuu. Oikeanlainen lihaskipu on ihana fiilis ja merkki onnistuneesta treenistä, joten nauti siitä! Se on merkki siitä, että oot oikeilla jäljillä ja teet jotain oikein. Lihasarkuus hupenee onneksi parissa päivässä (jos ei, niin sitten kaikki ei oo ihan kunnossa) ja sitä voi helpottaa huoltavalla, palauttavalla liikkeellä.
  • Väsymys on ehkä paras tunne iltaisin – silloin tietää tehneensä jotain! Voi olla ettei kuuden tunnin huonosti nukutut yöunet enää riitä, vaan haluat kömpiä sänkyyn jo kymmeneltä, mutta kappas.. Seuraavana aamuna huomaatkin herääväsi virkeänä ja viettävän päivän tehokkaammin? Päivittäinen, edes pienikin, aktiivisuus auttaa kehoa löytämään oman rytminsä ja parantamaan nukahtamista ja unenlaatua!
  • Päänsärky..? On ehkä yksi yleisimmistä oireista, joka myös menee onneksi nopeasti ohi. Sen saa yleensä aikaan vieroitus joko sokerista, kofeiinista tai muut vastaavat riippuvuutta aiheuttavat nautinnot 🙂 Parin päivän kärsimys on loppuelämän vapauden arvoista – uskokaa pois!

Millaisia epämiellyttäviä oireita elämäntapamuutos on teillä saanut aikaan?

Aino

Sanonta ”jos se olis helppoa, kaikki tekis sen” onkin hyvin paikkaansa pitävä ja jokaisen vastoinkäymisen, epämiellyttävän kolotuksen tai kiukkukohtauksen jälkeen on hyvä muistaa että pienestä kärsimyksestä on luvassa iso palkinto, sellainen jota ei voi rahalla ostaa vaan se on ansaittava itse omalla määrätietoisuudella ja hyvällä asenteella.

Älä siis luovuta, vaan näytä itselles mistä sut on tehty!

Allekirjoitus

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa