10. Siellä missä taika tapahtuu

”Get fit in the gym, lose weight in the kitchen.” on tullut aika yleisesti tunnetuksi lausahdukseksi viime vuosina ja allekirjoitan sen kyllä itsekkin täysin. Vaikka treenaisit kuinka kovaa ja noudattaisit täydellisesti jotain treeniohjelmaa, mutta lipsuisit keittiössä syömään ihan mitä sattuu tekee se lähes kaiken sun salilla huhkiman työn arvottomaksi..

Ainakin jos mietitään kehittymistä, terveyttä, palautumista ja vireystasoja on sillä mitä syöt paljon isompi merkitys kuin sillä miten treenataan – ja vielä isompi, mitä monet edes tahtoo myöntää. Jos siis haluat mahdollisimman pysyviä tuloksia niin ruokavalion merkitystä ei kannata aliarvioida 🙂

Taikapaikka

Mutta se, että se taika tapahtuis keittiössä on vain puolet totuudesta. Jos tuut väsyneenä ja nälkäisenä kotiin eikä sulla oo siellä mitään järkevää ruokaa valmiina odottamassa, mutta kaappien kätköistä puolestaan löytyis keksipaketti ja pakkasesta paketillinen jäätelöä niin sen houkutus voi käydä liian suureksi – oli sitten tahdonvoimaa kuinka paljon tahansa, voi nälkä yllättää ja sen aikaansaamat mielihalut viedä voiton.

Siksi mä kehottaisinkin ottamaan askeleen taaksepäin ja keskittymään omaan kauppakäyttäytymiseen, nimittäin sen mitä sä kotiin ostat tuut todennäköisesti myös pistämään suuhusi. Oman kokemuksen mukaan kaikki kotoa löytyvät herkkukätköt on kaikista pahimpia sillä ne olemassaolollaan kummittelevat joka päivä odottaen sitä pientä heikkoa hetkeä, jolloin ollaan hetkellisesti valmiita luovuttamaan.. 😀

Taikapaikka

Niinpä mun mielestä melkeinpä tärkein asia minkä oppiminen tukee eniten terveellistä ruokavaliota on fiksu kauppakäyttäytyminen, minkä voisin tiiviistää kolmeen ohjenuoraan:

  1. Älä mene nälkäisenä kauppaan! Nälkäisenä on vaikea toimia järkevästi ja todennäköisesti näet kauppojen hyllyillä vain kaikkea epäterveellistä, millä saat nopeasti verensokerin ylös. Pahimmassa tapauksessa kotimatkalla syöt useamman suklaapatukan ja perille päästyäsi huomaat ettet ostanut yhtään mitään järkevää.. Vaikka tästä kauhuskenaariosta kävis toteen edes puolet, oon aika varma että siitä seuraa huono fiilis.
  2. Välttääksesi epäonniset kauppareissut kannatan suunnittelua. Mieti jo etukäteen kuinka monelle päivälle aiot tehdä ruokaostoksesi ja mitä aiot näinä päivinä syödä: kirjaa ylös ateriat sekä niihin tarvittavat raaka-aineet ja tee sen pohjalta kauppalista. Ja muista, että se mitä kaupasta kannat kotiin sen sä todennäköisesti myös syöt! Kun pidät pääsi kovana puolen tunnin kauppareissun ajan kiität siitä itseäsi koko seuraavan viikon 🙂 Suunnittelun avulla pystyt myös minimoimaan mahdollisen ruokahävikin määrän eli kropan lisäksi myös lompakko kiittää!
  3. Jos oot tottunut ostamaan kaupasta kotiin sokerimuroja, keksejä, suklaata, irtokarkkeja, sipsejä, jäätelöä ja muuta vastaavaa epäterveelliseksi luokiteltua (ja sellaista, mitä et tahdo enää ainakaan päivittäin syödä) suosittelen aluksi kiertämään kyseiset hyllynvälit kaukaa. Jos et aio ostaa karkkia, niin miksi turhaan kiusaisit itseäsi pyörimällä makeishyllyjen välissä? Hulluttele sen sijaan heviosastolla ja osta iltaherkuksi erilaisia hedelmiä, joista voit taikoa raikkaita hedelmäsalaatteja! ”Kiellettyjen hyllyjen” välissä pää täyttyy helposti negatiivisilla ajatuksilla ja kielloilla, mutta hedelmien ja marjojen kanssa homma on sallitusti pelkkää ilottelua 🙂

Tää on vähän niinkuin opettelis ajamaan pyörällä – kun keskityt ja opettelet fiksun kauppakäyttäytymisen salat siitä muodostuu sulle rutiini nopeammin kuin huomaatkaan ja kohta sun ei edes tarvitse miettiä asiaa, kun jo automaattisesti kuljetat kaupasta kotiin pelkästään kaikkea mikä tekee sulle hyvää 🙂

Allekirjoitus

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

9. Kaaos kuriin

Pyöriikö sun päässä päivästä toiseen kymmeniä asioita joiden pitäis olla TO DO -listalla, lukemattomia haaveita ja suunnitelmia tulevaisuudelle, kauppalistoja, kirjoja joita haluaisit lukea, elokuvia joita haluaisit katsoa, resepti-ideoita jotka haluaisit herättää henkiin, teemoja ja tärkeitä asioita joista haluat kirjoittaa, treenisuunnitelmia, mielettömiä spotteja viikonlopun luontoretkille..?

Mun päässä ainakin pyörii ja mä uskon, että en oo ainut. Valehtelematta voisin sanoa, että löydän useamman kerran vuodessa (kuukaudessa, jopa viikossa..) mun laukusta, tärkeiden papereiden pinosta tai muistiinpanojen joukosta jotain mielettömiä ideoita ja suunnitelmia, jotka vaikuttaa etäisesti tutulta – ja ennenkaikkea toteuttamisen arvoiselta. Kaiken kaaoksen keskellä ne on unohtuneet, kun ne ei oo jatkuvasti ollu mun silmien alla.

Ne unohtuneet asiat, tekemättömät tehtävät, hukkuneet mestari-ideat.. Ne luo mulle välillä sellaisen tietynlaisen ahdistuksen, epätietoisen fiiliksen mikä puolestaan luo stressiä.

Mä haluaisin olla järjestyksessä enkä tietekään halua unohtaa tärkeitä asioita, mä haluan toteuttaa mun toimivia suunnitelmia, mä tahdon herättää mun neroleimaukset henkiin.

Bullet Journal

Oonkin vuosia yrittänyt saada tän kaaoksen jollain tapaa hallintaan ja oon yrittänyt vaikka ja mitä: juurikin niitä TO DO -listoja, kalentereita, päiväkirjoja, ajatuksien nauhoittamista puhelimelle.. Monta eri juttua, joista jokainen tuntuu olevan hyvä yhteen, mutta joiden avulla on lähes mahdotonta muodostaa selkeää ja toimivaa kokonaisuutta jossa jokainen ajatus ja idea myös muistuisi mieleen tärkeällä hetkellä eikä unohtuisi jonkin vihkon takasivulle rustattuna.

Onneksi mulla on ystäviä, jotka tuntee mut hyvin. Ja ystäviä, jotka on ajan hermolla ja seuraa uusimpia trendejä munkin puolesta! Joulun jälkeen nimittäin mulle vinkattiin Bullet Journalista, johon suhtauduin ensin hieman skeptisesti mutta nyt reilun viikon yhteiselon jälkeen oon jo ihan myyty..! 😀

Bullet Journal on kaikkea mitä oon kaivannut: siinä yhdistyy kalenteri, kaikki tärkeät listat, ajatusvirrat, muistiinpanot.. Oikeastaan kaikki, mitä päivän aikana mun mieleen putkahtaakaan. Nimittäin koko homma on täysin mun itseni käsialaa ja sen sisältö on juuri sellainen, kuin mä haluankin sen olevan!

Bullet Journal

Käytännössä siis ostin vihkon, johon ensimmäiselle sivulle tein hakemiston jotta tarpeen tullen löydän kätevästi heti kaiken tarvitsemani! Ja sitten rupesin hommiin. Aloitin kuukausinäkymästä ja sen jälkeen kirjoittelin kalenterin tapaan merkinnät, tapahtumat ja ”TO DO”:t pariksi seuraavaksi päiväksi ylös, josta päivän päätteeksi kuittaan kaikki tehdyt hommat ja siirrään tekemättömät seuraavaan niille sopivaan ajankohtaan. Tulevaisuuslokiin kirjoitan aina kaikki villeimmätkin unelmat mitä haluan elämältäni, ja matkakohteille löytyy tietysti oma sivunsa kuten myös kirjoille, joita haluan lukea. Myös treenit saa näppärästi kirjattua ylös niille tarkotetuille sivuille 🙂

Näin mun ei tarvitse pitää kymmentä eri vihkoa tai päivittää lukemattomia eri puhelinsovelluksia, vaan kaikki löytyy kätevästi yksistä kansista. Koska mun elämä on aika kaaosta niin mulla on kaksi bullet journalia, joista toista kuljetan kokoajan mukana ja toisen koti on toimistolla. Toimisto-BJ on mun paras työkaveri sillä oon tehnyt siihen niin vuosi, kuukausi kuin viikkosuunnitelmatkin aina valmiiksi. Ja aamuisin ennen töiden aloittamista mä kirjoitan omalle sivulleen aina ylös kaikki mun päivän tehtävät tärkeysjärjestyksessä, joko mun viikkolokista tai aiempien päivien rästeistä, ja rustaan ne yli kun oon saanut ne valmiiksi.

Bullet Journal

Nyt kun (tänään!) aloitin pitkästä aikaa treenaamaan tavoitteellisesti on myös kiva kirjoittaa ylös toteutuneet treenit (suunnitelmat on aina ylhäällä päivälokissa, mutta niillähän on aina välillä tapana muuttua..) ja esimerkiksi painot, toistot jne mikä mahdollistaa oman kehityksen seuraamisen 🙂 Jos haluais niin Bullet Journaliin vois hyvin yhdistää vielä ruokapäiväkirjankin halutessaan! Koska kuten sanoin: mahdollisuudet on rajattomat ja sun BJstä tulee just sen näköinen kuin siitä itse teet.

Tässä vielä lyhyt esittelyvideo Bullet Journalista ja siitä miten se kannattaa toteuttaa! Mun oma on vähän erilainen (esimerkiksi viivojen, pisteiden ja pallojen sijaan mä käytän värejä), mutta mun mielestä sen kuuluukin olla sekä ulkonäöltään että sisällöltään just parhaiten sua itseäs palveleva!


Onko teillä muilla jo käytössä Bullet Journal? Kokemuksia, fiiliksiä, muita koukuttuneita?
😀

Allekirjoitus

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa