Q&A: Terveys ja hyvinvointi

Kysymyspostauksen toinen osa, joka käsittelee lähinnä terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä 🙂 Lisääkin saa laittaa, sillä vielä on ainakin yksi (mahdollisesti jopa kaksi!) vastauspostausta tulossa ja mukaan mahtuu myös sekalaisiakin kysymyksiä.

Putouksilla

Minua alkoi kiinnostamaan kun snäpissä mainitsit että paastoat aina lentomatkat. Onko syy tähän mikä?
Oikeastaan se, että lentokoneessa (ja lentokentillä) ei yleensä oo tarjolla mitään mun kriteereihin mahtuvaa. Oon myös hoksannut, että paine-erot saa mun vatsan aika herkästi reagoimaan kaikelle vähänkään epäsopivalle ja koska matkustellessa yleensä bakteerikannat muuttuu, niin haluan minimoida kaikkien oireilujen riskin. Muutenkin pieni paasto silloin tällön tekee hyvää ruoansulatuselimistölle ja koska paaston aikatauluttaminen on mun arjessa muuten aika hankalaa niin oon hoksannut lentojen olevan siihen hyvä sauma 🙂

Voiko siis paastota pelkällä ’kraana’vedellä, jos ottaa(kuten minä) 50-100mcg D-vitamiinit purkista/päivä?
Rasvaliukoisten vitamiinien kanssa suosittelen nauttimaan myös jotain rasvaa/öljyä, mutta pieni määrä (1-2rkl/päivä) ei onnistu vaikuttamaan paaston positiivisiin vaikutuksiin joten en näe mitään syytä miksi tämä ei onnistuisi 🙂

Kohti korkeuksia

Mitä mieltä olet hormonaalisesta ehkäisystä?
Jyrkästi sitä mieltä, että en suosittele sitä kenellekkään. Monesti sen käyttö voi tuntua todella järkevästi perustellulta, mutta loppupeleissä kehoon lisätty hormoni vaan saa sen oman hormonitoiminnan entistä pahemmin sekaisin eli vaikka ensisijainen ajatus sen käytöstä voisi ollakkin hyvä, ja vaikutukset alkuun positiiviset, en usko sen pitkällä tähtäimellä olevan kenellekkään hyväksi.

Mitä lisäravinteita käytät?
UDO’s öljystä omegarasvahappoja, B12-vitamiinia, D-vitamiinia, B-complexia ja maitohappobakteereja. Lisäksi viherjauhetta, rakkolevää, MSM:ää ja C-vitamiinia menee joka aamu, iltaisin magnesiumia ja treenien yhteydessä BCAA:ta sekä palauttavaan ateriaan kollageenia. Kuuriluontoisesti syön myös hiivaa hillitseviä lisäravinteita 🙂

Hiiva kuriin

Miten huolehdit ihostasi sisäisesti (puhtaan ja ravinteikkaan ruoan suhteen/lisäksi jotain erityistä)?
Juon runsaasti vettä ja vihreää teetä, sekä pidän huolen maksan toiminnan tukemisesta mm. shiitake-sienen ja maarianohdakkeen avulla. Pari kertaa viikossa myös juon bentoniittisavea, joka puhdistaa suolistoa ja on lisäksi todella mineraalirikas 🙂 Hmm…. ja tietty nukun! Se on ensisijaisen tärkeää, jos ei halua näyttää ihan kuolleen rukoukselta aina herättyään 😉

Miten huolehdit henkisestä hyvinvoinnistasi?
Puhumalla, kuuntelemalla ja ottamalla itselleni aikaa. Oon huomannut, että jos jätän joitain asioita sanomatta ja ne jää mun sisään ”kytemään” niin olosta tulee todella nopeasti aika sietämätön.. Siispä asioista suoraan sanominen ja vaikeistakin asioista keskusteleminen on ensisijaisesti se tärkein juttu 🙂

Muuten pyrin nukkumaan tarpeeksi, meditoimaan ja joogaamaan sekä tekemään mulle tärkeitä juttuja aina mahdollisuuksien tullen. Luonnossa oleskelun, treenaamisen ja itsensä toteuttamisen (lähinnä kokkailu ja kirjoittaminen, haha!) lisäksi perheen ja ystävien kanssa vietetty aika on tosi tärkeää.

aino-tiikeri2 (1 of 1)

Mitkä on sun vinkit selvitä kaamoksesta?
Kirkasvalolamppu on ihan ehdoton! Sen lisäksi ulkoilu ja raikas happi, avanto sekä tietty hyvät eväät. Ruokajutuista ehdottomasti tärkeimpinä koen viherjauheet ja levät jotka korreloi auringonvalon puutetta sekä reishin, joka auttaa nukahtamaan ja nukkumaan sikeästi. Unen vaikutusta ei nimittäin voi taaskaan vähätellä ja sen ohella voisin vielä mainita meditaation sekä positiivisen asenteen aktiivisen harjoittamisen 🙂

TOP3 lemppari superfoodit/hedelmät/vihannekset/herkut?
Toivottavasti saan valita kaikkia sen kolme, sillä muuten tää on mahdoton 😉
– Superfoodit: viherjauhe, kookosöljy & reishi
– Hedelmät: persimon, omena ja avokado
– Vihannekset: kurkku, bataatti ja parsakaali
– Herkut: erimakuiset raakasuklaat, itsetehty jäätelö (!!) ja perinteiset perunalastut suolalla ja öljyllä 🙂

kaurapuuro-2

Oletko pelkkä Pitta vai sekoitus kahdesta doshasta?
80% pitta ja 20% kapha, eli hyvin vahva pitta.. 😀

Miten tarkkaa noudatat Pitta-suosituksia?
Aikalailla ohjeistuksen mukaan 80-20. Koostan mun päivän ateriat hyvin pitkälti pittaraaka-aineista, mutta myönnän käyttäväni marjoja smoothiessa ja manteli/pähkinätahnoja smoothien päällä sekä herkuttelevani välillä raakasuklaalla 😉

Onko jotain ruoka-aineita, joita pois jättämällä olet saanut parhaan avun? Entä ne, joista et ole malttanut luopua, vaikka eivät kuuluisi Pitta-ruokavalioon?
Oikeastaan kananmunat, banaani, raakakaakao, maca, kahvi, tomaatti ja lime.. Esimerkiksi banaani ja tomaatti aiheuttaa mulla tosi pahaa närästystä, johon en aiemmin kiinnittänyt tarpeeksi huomiota. Samoin en osannut myöskään yhdistää limen aiheuttamia allergisia reaktioita.. Kaakao, maca ja kahvi sai (ja saa edelleen) mut käymään ihan ylikierroksilla, joten oon paljon seesteisempi ilman niitä 🙂

Ennen join kahvia joka päivä, nykyään kerran-pari viikossa ja raakasuklaata syön maksimissaan pari palaa päivässä – macan käytön oon lopettanut kokonaan. Parapähkinöitä syön päivässä pari niiden sisältämän seleenin vuoksi ja mantelitahnaa sen herkullisuuden + ravinteikkuuden takia 🙂

Brunssi

Suomen oloissa tuntuu myös hassulta, että ei saisi syödä marjoja ja entä sitten muutama pähkinä välipalana tai suurin herkkuni pähkinä- ja mantelivoit. Kannattaako Pitta-ruokavaliota noudattaa ja miten tarkasti, sillä se tuntuu rajoittavan niin montaa yleisesti terveelliseksi katsotun ruoka-aineen syöntiä?
Kyse onkin kokonaisuudesta, ja suosittelen noudattamaan ruokavaliota 80-20 periaatteella. Ei se muutama pähkinä tai manteli onnistu sitä kokonaisuutta pilaamaan! Kohtuus kaikessa 🙂 Aluksi kannattaa kuitenkin syödä tarkasti ruokavalion mukaan niin oppii huomaamaan miten keho reagoi eri ruoka-aineisiin, niin niihin sallittuihin kuin kiellettyihin.

Muutenkin sen jälkeen kun kehotyyppi alkaa löytämään tasapainonsa voi pikkuhiljaa kokeilla, onnistuisiko niitä ”kiellettyjäkin” syömään ja miten kroppa niihin reagoi 🙂 Esimerkiksi omalla kohdalla oon huomannut mantelivoin olevan parempi vaihtoehto, kuin cashewtahnan – ihan oman olon perusteella.

Allekirjoitus

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa

Ravinteikas & herkullinen raakapasta

RaakapastaTänä viikonloppuna en oo leiponut kakkuja, herkkuja tai  muutenkaan liiemmin liannut käsiäni keittiön puolella. Mä oon siivonnut, laittanut kotia, treenannut ja ulkoillut sekä inspiroitunut podcasteistä uudessa riipputuolissani loikoillen. Melkeen tekis mieli sanoa, etten oo tehnyt mitään järkevää, mutta sehän olis ihan valetta – tää kaikki tekeminen vaan on ollu niin erilaista mihin oon normaalisti tottunut.

Ja uskotte varmaan kun kerron, että oon nauttinu jokasesta hetkestä?

RaakapastaRaakapastaKesäkin on taas lähempänä ja ilmatkin on ollu sen mukaset – siis ilmeisesti kaikkialla muualla kuin täällä Jyväskylässä 😀 Ayurvedassa se tarkottaa pitta-aikaan siirtymistä mikä selittääkin sen, miksi luonnollisesti kesällä kaikille tuntuu maistuvan paremmin kaikki raikkaat, kevyet ja viilentävät ruoat paremmin kuin tuhdit ja tuliset kaverinsa.

Mä rakastan toki salaatteja, mutta välillä siihenkin kaipaa vähän vaihtelua. Ja sen takia oonkin viime viikkoina ollut ihan rakastunut mun spiraalileikkuriin, jolla valmistuu tosi näppärästi erilaiset raakapastat! Oon kokeillut monenlaisia leikkureita (ja saanut niillä jopa sormet verille), joilla sais sekä nätisti että näppärästi raakapastaa aikaiseksi ja tää onkin kyllä rehellisesti sanottuna ollu kaikista paras tuttavuus. Raakapasta

Raakapasta

kokonainen bataatti
2 avokadoa
2 rkl kurpitsansiemenöljyä
1/2 ruukkua korianteria
ripaus suolaa
+ ituja

Halkaise ja lusikoi avokadot kulhoon. Soseuta ne joko haarukalla tai sauvasekoittimella mössöksi. Sekoita joukkoon kurpitsansiemenöljy ja suola, sekä hienonnettu korianteri. Spiralisoi bataatti pastaksi ja sekoita kastikkeen joukkoon. Nauti itujen kera!

RaakapastaRaakapastan voit toki valmistaa myös muista juureksista tai yhdistellä niistä mieleisesi kombon. Mun omia suosikkeja bataatin lisäksi onkin kesäkurpitsa ja palsternakka, jotka molemmat sopii myös tän kastikkeen kanssa nautittaviksi 🙂

Pastan kanssa oon nauttinut mungopavun ituja, jotka itseasiassa idätin itse vähän puolivahingossa. Se onkin tosi helppoa ja voin kirjoittaa teille siitä jossain vaiheessa tarkemmin, jos tahdotte 🙂 Kaupastakin tosi saa nykyään jo kivasti erilaisia kasviperäisiä proteiininlähteitä ja mä veikkaan, että nyhtökaurastakin sais jonkun tosi kivan pastareseptin aikaiseksi.

Iso kiitos KitchenTime:lle leikkurista ja sen myötä lisäämällä mun raakapastakokemuksien mukavuutta. Jos näppärä, helposti pestävä ja turvallinen juuresleikkuri kiinnostaa niin voin siis lämpimästi suositella!

<3 Aino

Seuraa blogia: Facebookissa / Bloglovinissa / Instagramissa